Masa cukrowa – co to takiego? Jakie ma właściwości?
Masa cukrowa zwana jest niekiedy fondantem lub lukrem plastycznym. To produkt o bardzo wysokiej elastyczności, który nadaje się do jedzenia. Dlatego jest powszechnie wykorzystywany do formowania i modelowania różnorodnych kształtów. Kupić go można bez problemu nawet przez internet np. w sklepie cake-land.pl/masa-cukrowa.
Klasyczna masa cukrowa składa się w dużej mierze z żelatyny i cukru pudru. Niekiedy dodaje się do niej glukozę lub glicerynę w celu zmiękczenia. Tym samym fondant nadaje się do jedzenia. Ma jednak bardzo słodki smak, dlatego nie wszyscy za nim przepadają.
Czy zakup gotowej masy cukrowej to dobry pomysł?
Oczywiście masę cukrową przygotować można samodzielnie. W praktyce sporo osób kupuje ją w formie gotowej, aby nieco ułatwić sobie pracę. Można mieć wtedy pewność, że jest to produkt, który nadaje się do tworzenia dekoracji cukierniczych.
Zresztą w sklepie cukierniczym zaopatrzyć się od razu można w kolorową masę cukrową. Nie trzeba dzięki temu samodzielnie kombinować z barwnikami spożywczymi. Zakup gotowego lukru plastycznego to świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem.
Jak należy wykorzystywać masę cukrową?
Początki wcale nie są łatwe. Masa cukrowa bywa twarda i wymaga wówczas wcześniejszego wyrobienia w rękach. Dopiero wtedy staje się elastyczna i można z niej tworzyć różnego rodzaju dekoracje. W celu złagodzenia jej słodkiego smaku, można dodać do niej odrobinę aromatu.
W czasie pracy masa cukrowa staje się miękka, a więc po wszystkim potrzebuje nieco czasu, aby wyschnąć. Zajmuje to około 24 godziny, ale wpływ na to ma szereg różnych czynników np. temperatura otoczenia. W gorące, letnie dni masa cukrowa schnie znacznie dłużej. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie cukrowych figurek kilka dni wcześniej.
Mimo upływu lat masa cukrowa jest wciąż chętnie wykorzystywana w cukiernictwie. Stawiają na nią zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści. Trudno się temu dziwić. Wyczarować z niej można małe dzieła sztuki.